16 aprill, 2010

Meanwhile in Greensboro

Siin oli vahepeal päris suur suvi. Suisa 32 kraadi sooja iga päev. Tegelikult päris väsitav ja tüütu ka, sest ei jaksa ju selle ilmaga kuskil välja olla. Hoidsin kuskile siseruumidesse. Elagu konditsioneer!

26.03 oli meil ka Eesti-Soome Friday Fest. Tutvustasime Eestit. Et kus asub ja mis keeles räägitakse. Mille poolest eestlased tuntud on. Alustuseks lasime ühte reklaamvideot Eesti kohta, kus oli päris palju head infot ja taustaks oli Padari "Welcome to Estonia". Jehuu, eesti rokk. Aastaaegadest rääkides näitasime ühte videot sellest, kuidas eestlased suurest lumest hoolimata edasi elavad. Internetist ja e-Eestist rääkisime ka (Skype ja muud toredad asjad). Laulupeotraditsioonid on ju alati kohustuslike teemade hulgas. Näitasime eelmise aasta laulupeolt "Mu isamaa on minu arm" laulu ja siis laulsime ise ka "Ei sa mitte vaiki olla". Viimase osa tegime kahehäälsena. Kogu laulu õppimiseks oleks aega väheks jäänud. Siinkohal tänud perekond Raamatule, kes mind noodilehega varustas :)


Üks olulisemaid osasid oli muidugi pärast söök. Selleks otstarbeks lasin endale kama tuua. Tegime klassikalist kama, aga petiga. Keefiri siin ei ole, aga butter milk on peti sugulane.

James aitas ka segada kama kokku.

Kamapalle tegime ja kuigi esimest korda, siis kindlasti mitte viimast, sest need olid jube head ja rahvale läksid ka peale. Siinkohal tänud emale retsepti eest!

Kellele meenutas kookost, kellele meenutas peanut butterit... Igatahes, ma kodus teeks ka hea meelega neid kamapalle, sest need on hea ja tervislik suupiste.

Soomlastel oli RUKKIPALA! Õndsus kuubis! Terhi ema saatis talle 3 pakki rukkipala. Ja siis neil oli salmiakki kommi ka.
Terhi käis maja taga võsas ja tegi väikse lauakaunistuse ka meile.

***
Ja nagu näha, siis rahvas nõuab kama! Postitus minu toa uksel oleval tahvlil.


***
No mis siin muidu ikka nii väga erilist toimub... ikka romaan nädalas pluss muud lugemised.
Nädalavahetusel pärast meie Friday Fest piinlesin natuke raamatukogus, et esimest 4 lk kirjutada oma mammutessee jaoks. Aga kõik on õilsa eesmärgi nimel, kuna lihavõttepühade aegne reis tegi kõik tasa...

***
Üks äge asi, millega hakkama sain oli esimest korda tennise mängimine. Mul oli täitsa õigus, et mulle mitte ainult ei meeldi vaadata, aga mängida ka. Noh, kui pallile ikka pihta saad ja seda orbiidile ei lennuta või miskit. Esimene kord mängisin Kirby'ga (ei naera, väga lahe Korea tüdruk on). Sai ikka paar head forehandi ja backhandi, aga eks need tulid sellest, et pall tuli õige kiirusega ja ma jõudsin reketi õigesse asendisse viia, enne kui äsasin.
Teine kord mängisin Davidiga (Wales), kes õpetas servi kohta, rääkis pikemalt ees- ja tagakäe löögi kohta ja volleyst ka (ma ei teagi, kuidas see eesti keeles on). Kolmanda korra mängisin veel Kirby'ga. Järgmine nädal tahaks veel. No täiega meeldib mulle. Mis siis, et nii väga välja ei tule ja pall kipub reketi serva tabama. Samas saime vahepeal Kirby'ga pikemat rallyt teha, see oli väga kihvt. Nii et jah... kus Tartus kobad toksida saaks? :D

***
Köögis on olukord ikka endine. St sööki varastatakse. Ma ei hoia seal midagi enam. Aga külmkapi uksel käis vahepeal mõttevahetus sel teemal.
Keegi oli kirjutanud, et "võtke rikastelt ja andke vaestele. Robin Hood" ja siis keegi oli punasega kirjutanud pikema seletuse teemal, et Robin Hoodiga need asjalood nii lihtsad ei ole. Ja siis oranži markeriga on keegi kirja pannud, et "oleme vaesed".
Siis oli veel popkultuurimaiguline selgitus, miks ei ole ilus varastada teiste sööki.
***
USAs on sel aasta rahvaloendus. Me pidime ka mingil kahtlasel põhjusel selle paberi ära täitma. Nägi välja selline.
 Muu polnudki nii huvitav, kui üks teatud sektsioon. Küsimus nr 4: oled sa hispanic, latiino või hispaania päritolu? Ma seda hispanicut ei teagi, kuidas tõlkima peaks...
Noh, sinna panin NO.
Küsimus nr 5: mis on sinu rass?
Valikud:
valge
must, afroameeriklane või neeger
american indian (indiaanlane) või Alaska native
Asian Indian
hiinlane
filipiinlane
jaapanlane
korealane
vietnamlane
muud aasia päritolu (täpsusta)
native Hawaiian
guatemaalalane või Chamomo
samoalane
muud vaikse ookeani päritolu
some other race
Noh, saite naljale pihta? Oo, mida kõike võib siit välja lugeda rassidiskursuse kohta... Esiteks, et on suur grupp nimega "valge", millel ei ole ÜHTEGI alajaotust. Teiseks, et on suur grupp tumedanahalisi, keda võib nimetada kolme moodi. Sõna "negro" kaasamine on poleemikat tekitanud, aga kuna mustad omavahel võivad üksteisele nigger või negro öelda, siis pole probleemi justkui. Samas paljud neist ei valinud seda varianti, kuna nad ei samasta end sõnaga negro.
Kolmandaks, lõuna-ameerika päritolule on reserveeritud küllaltki suur alajaotus, lausa eraldi küsimus.
Neljandaks, igat sorti aasia tegelasi on maade kaupa välja toodud.

Algul ma olin täitsa nõutu. Et mis ma siis nüüd valima pean. Kuna ma ennast ei identifitseeri kui "valget", siis paningi ristikese kasti "muu" ja kirjutasin "ESTONIAN". Carina mõtles minuga samamoodi.

Euroopas me ei mõtle ju, et sina oled valge ja sina oled valge... Meil käib ikkagi rahvuse pinnal asi. "Valge" pole suur ja monoliitne mõiste. Kuid sellel rahvaküsitluse lehel on "valge" ühtne mass ilma alajaotusteta. Kas see nüüd just föderaalpoliitika suundumusi näitab, aga selge on see, et küsitluse koostajad on teadlikud sellest, et nt latiinode ja aasialaste esindajad on palju täpsemad enda identifitseerimises, kui ühtselt ja jagamatult kujutatud valged ameeriklased.

Noh, võtke see eestlane kah siis sinna sekka. Kõik valged ei ei ole lihtsalt "valged".

8 kommentaari:

  1. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  2. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  3. Siis oleks võinud kohe täpselt panna, et oleme segu atlandi-balti rassist ja valgemere-balti rassist :P
    Kuigi tegelikult on need ikkagi selle "white" alla kuuluvad...

    VastaKustuta
  4. nii täpselt ma poleks kohe osanudki :D kõige lihtsamalt öeldes: ma mõtlen endast esmajärjekorras kui eestlasest. siis tuleb kombinatsioon "naissoost eestlane". kategooria "valge" on väga mitmendajärguline juba. nüüd võib muidugi öelda, et jaja, valge on ju see "nähtamatu" rass. ja et kuna eestlased on valged, siis võiks ju kohe sinna alla panna. no aga ma pole ju valge, ma olen eestlane! :D (see on küll väga khm-khm lause :D)

    VastaKustuta
  5. :D oh seda patriootlikkust. Aga ma kujutan ette, kuidas nad seal mõistatavad seda Estonian rassi enda jaoks lahti siiski :D:D

    VastaKustuta
  6. seda jah :D nende diskursus läks kohe palju segasemaks :P

    VastaKustuta
  7. Kas eesti tutvustamisel neile miski muu ka meelde jäi peale kama? Midagi, mis põnevust/küsimusi või üllatust tõi?

    PS! volley = lendpall, võid ka öelda volle. Sulgpallis ja tennises kasutatakse veel ka sarnase olukorra kohta sõna "rabak", seda küll peamiselt siis, kui pall tuleb kõrge kaarega ning "rabad" selle otse õhust pauguga põrandale.

    VastaKustuta
  8. Ma arvan, et video lumetormist jättis sügava mulje :D ja meie laulmine meeldis ka neile, pärast kuulsin. No ja seda ka, et eesti keel siuke vinge 14 käändega keel on.

    rabakut ma tean, olen natuke sulgpalli mänginud kunagi. aga ok, kui volle, siis volle :)

    VastaKustuta